sábado, 25 de mayo de 2013

CGT acull a València l’exposició “Toponímia local i repressió a Bétera. La nostra amnèsia col·lectiva”

En l'Espai Rafa Ibáñez, 2ª planta del local de CGT en l'Av. del Cid, 154, es pot visitar l'exposició que recorre, a través de diversos documents històrics, el mapa de la repressió franquista a Bétera i la comarca del Camp de Túria. A més d'homenatjar als represaliats per defensar el progrés front a la reacció feixista, la mostra serveix de denúncia de la desmemòria interessada plasmada, per exemple, en la persistència de la nomenclatura franquista en els carrers de la localitat valenciana.

Josep Ramón Aparici, artífex de l'exposició de la que destaca que "es tracta d'un treball col·lectiu dels membres de L'Ateneu Cívic i Cultural de Bétera, tasca que ha rebut el suport de persones anònimes, sense les quals no hagues estat possible", va presentar ahir la mostra gràfica que romandrà per temps indeterminat en els locals de la Confederació General del Treball i que pot visitar-se entre les 17h a 20h, de dilluns a dijous.

L'exposició no deixa indiferent: suposa un detallat recorregut pels espais de Bétera, la comarca de Camp de Túria i altres poblacions de l'Horta els habitants de les quals van patir la repressió feixista en forma d'afusellaments, presó i terror a partir de la victòria de l'exèrcit nacionalcatòlic.

A més de ser un treball de recuperació de la memòria col·lectiva i digne homenatge a els qui van lluitar per la llibertat, la igualtat i la justícia social, documenta l'existència de la repressió planificada del franquisme amb camps de detenció i concentració, delacions, saques i afusellaments.

Sota la doble premissa d'homenatjar i lluitar contra el silenci, Josep Ramón Aparisi plasma a través de l'exposició les diferents etapes històriques per les quals va passar el poble valencià: la República, la guerra, la repressió feixista i la llarga nit franquista, fins al que roman avui dia de la dictadura, nomenclatura urbana, murs d'afusellament, fosses sense obrir.

Tal com assenyala Javier Valdelvira, Secretari General del Sindicat del Metall, Energies, Mineria i Químiques de CGT a València (MEMQ-V): “El públic pot trobar dades exhaustives i explicacions detallades, i, precisament per açò, per la profunditat del treball de documentació històrica realitzada per Josep Ramón Aparici, és impossible no emocionar-se, indignar-se i continuar lluitant pels valors d'aquelles generacions de treballadors. Els mateixos valors que defensem avui front al fracassat sistema polític i econòmic actual.”
 
 Gabinet de Premsa CGT-PV