miércoles, 23 de marzo de 2016

Sapadors tanca i deporta persones malaltes malgrat que informes mèdics desaconsellen el seu internament i expulsió

La Campanya pel tancament dels Centres d’Internament d’Estrangers (CIEs NO) ha denunciat que diverses persones amb diferents patologies han romàs recloses en el CIE de Sapadors, i algunes d’elles han sigut després deportades als seus països d’origen, malgrat que informes mèdics ho desaconsellaven per ser perjudicial per al seu estat de salut.

En concret, CIEs NO ha constatat que tres homes amb greus problemes de salut mental han romàs internats durant setmanes -posteriorment dos d’ells van ser a més deportats-, i que a altres dos que patien forts dolors per problemes bucodentals se’ls va negar durant dies l’adequada medicació i la visita a personal mèdic especialista -a més, un d’ells va ser expulsat recentment al seu país d’origen-.

En la primera denúncia, s’ha posat en coneixement del jutge que B. N., -amb seguiment mèdic per estar malalt d’Hepatitis B i C i en tractament amb metadona per la seua addicció a l’heroïna-, va estar reclòs durant més d’un mes en el CIE, malgrat que un informe de l’ONG Metges del Món assegura que l’internament o la deportació al seu país d’origen implicarien una “repercussió clarament desfavorable sobre el seu pronòstic vital”.

En l’escrit, es detalla també que un altre dels interns, M. D., amb antecedents psicòtics, per la qual cosa va rebre tractament en el Doctor Peset de València, va romandre tancat en Sapadors durant setmanes, tenint també un informe de Metges del Món en el qual s’explica que l’internament “pot tindre conseqüències desfavorables sobre la seua salut”. CIEs NO ha tingut coneixement que va ser expulsat al seu país d’origen dies després de fer arribar el document al jutjat.

Finalment, es fa referència a M. I. B., un altre intern que presenta trastorn bipolar -pel que ha estat ingressat en diversos hospitals des de l’any 2000, segons consta en el seu historial mèdic-, i que ha sigut deportat recentment després de setmanes internat en Sapadors.

Insults racistes i humiliacions

D’altra banda, els dos interns amb problemes bucodentals, W. S. i D. H., han denunciat en el jutjat que han patit dolors molt forts i que solament se’ls subministrava hi pastilles per a dormir, desoint les seues queixes i la seua petició de calmants i de poder ser atesos per un dentista. A més, tots dos asseguren que quan es van queixar van rebre insults racistes com a “moro de merda” per part d’agents de Policia.

Un d’aquests interns va ser deportat al seu país d’origen fa una setmana sense rebre medicació i l’altre roman internat en Sapadors on han començat a donar-li tractament després de diverses setmanes sense que fóra atesa la seua petició.

Per tot açò, des de CIEs NO, exigim que es protegisca com més prompte millor el dret a la salut de totes les persones internes en el CIE de Sapadors, que s’atenguen les necessitats específiques de totes i cadascuna d’elles quant a tractaments mèdics i que es pose en llibertat el més prompte possible les persones malaltes o que necessiten medicació o atencions especials, paralitzant les deportacions als seus països d’origen.

Respecte al tracte degradant que han denunciat algunes de les persones malaltes, exigim que s’identifique els policies que van proferir els insults racistes i s’investiguen els fets perquè puguen ser esclarits.

Finalment, reiterem la nostra petició que, seguint les instàncies de la ciutadania valenciana, es tanque de forma permanent el CIE de València, espai que, amb la seua mera existència, vulnera els drets fonamentals i en el qual s’han interposat més de trenta denúncies per pallisses, maltractament i humiliacions.