viernes, 2 de septiembre de 2016

2-s València: Acte commemoratiu #ObrimFronteres. 1 any de la mort d’Aylan

Diversos col·lectius valencians sota el nom ObrimFronteres, convoquen una jornada de protesta i reflexió en fer un any de la mort del xicotet Aylan #InfànciaSenseRefugi

Aquest divendres 2 de Setembre es compleix un any des que donara la volta al món la foto del xiquet Aylan Kurdi en la platja turca de Bodrum. Una imatge que va sacsejar consciències i que prometia ser un punt d’inflexió, però gens ha canviat. Diversos col·lectius socials units sota les sigles ObrimFronteres preparem una jornada de protesta, reflexió i commemorativa.
l Al febrer d’enguany, es comptabilitzaven 330 morts de menors des de Aylan (segurament la xifra haja aconseguit els 400)

l Només en 2016 han perdut la vida 3.000 persones en el Mediterrani
Just va a fer un any, els estats membres es van comprometre a resituar 160.000 persones, però aquest Juliol la xifra de resituats era de tan sols 3.052 (187 a Espanya). Davant aquestes dades, la lectura que fem és d’una total falta de voluntat política.

l Aquest Gener es comptabilitzaven fins a 10.000 menors desapareguts en la seua arribada a Europa. No hi ha un protocol de cerca
Enllaços: Esdeveniment acte | Cartelleria|

Per a molts ciutadans, ciutadanes i col·lectius socials, aquesta anomenada crisi humanitària té un rostre infantil. Per a moltes persones no existia aquest problema abans de la foto de Aylan. La mort d’aquest xicotet i la difusió de la seua imatge en la platja, desencadene una ona d’indignació que va obligar als estats membres de la UE a prendre mesures en l’assumpte.
Ha passat un any, els acords no s’han complit. Seguim sent testimonis de la crueltat amb que una Europa elitista i racista mira cap a un altre costat davant el major drama humanitari des de la segona guerra mundial. Fa un any de la foto de Aylan, i ja res ens altera. Ja ens acostumem a les fotos macabres, a embarcacions plenes de “massa” que a voltes s’enfonsen, a xifres que ens maregen. Sembla que és una situació que no es pot evitar, estem resignades, ja passarà … És així?

La realitat és que aquestes morts i tot aquest dolor té culpables. El primer culpable al que volem assenyalar és la UE, i el segon el nostre govern.
Els ciutadans i ciutadanes estem treballant en xarxes estatals i internacionals per a seguir protestant i no pararem. A València estem organitzades sota el nom ObrimFronteres gent de molt diversos col·lectius, i treballem reforçant xarxes estatals i internacionals. Aquest divendres és només un dels actes, un acte per a visibilizar la hipocresia de les nostres institucions. Un acte en defensa dels DDHH. I, sobretot, un acte enfocat al col·lectiu més vulnerable. El dels xiquets i xiquetes migrants i refugiades.

Aquesta és la programació:

19h– Cassolada en la plaça Gns. Pinazo
19,30h– Trasllade a la plaça de l’Ajuntament a través dels carrers D. Juan d’Àustria i Barques.

19,45h- Lectura del manifest
19,50h– Performance de lletres OBRIM FRONTERES.

20h– Performance amb cants, poesia i un laberint. Es realitzarà un taller per a xiquets i xiquetes, si els hi haguera, perquè dibuixen missatges a altres xiquets i xiquetes refugiades.

– Moments abans de finalitzar l’esdeveniment, es faran uns minuts de cacerolada.

21h– Fi de l’esdeveniment.

Vos esperemUna abraçadaPassatge Segur #OBRIMFRONTERES