miércoles, 10 de mayo de 2017

Concentració a les portes de Cofrents per a reclamar el seu tancament

Nuclear? No, gràcies!!!

Per AE-Agró

Este diumenge, 7 de maig, la plataforma Tanquem Cofrents, que agrupa a diversos col·lectius ecologistes, associacions ciutadanes, sindicats i forces polítiques, ha realitzat una concentració davant de la central nuclear de Cofrents per a demanar el seu tancament. En la protesta han confluït les desenes de participants en la marxa ciclista que va eixir el passat divendres, 5 de maig, des de València i que, després de recórrer més de 150 km, passant per Alzira, Enguera i Aiora, s’han reunit amb la resta de manifestants, que han vingut en un autobus de la plataforma des de València i molts altres que s’han desplaçat pels seus propis mitjans.

Durant la concentració convocada per Tanquem Cofrents s’han desplegat distintes pancartes de les organitzacions participants en la plataforma i un símbol antinuclear gegant. A més a més, s’ha mantejat simbòlicament un ninot, que representava el president del Govern, Mariano Rajoy, i el seu ministre d’Energia, Álvaro Nadal, pel seu empenyorament a prolongar a tota costa el funcionament de les centrals nuclears i impedir així el desenvolupament de les energies renovables.

Per a acabar s’ha llegit un manifest denunciant els perills de les centrals nuclears i exigint la substitució del sistema elèctric actual per un altre més net, segur, democràtic i eficient, basat en l’estalvi i l’eficiència energètica, en la generació distribuïda i l’autoconsum i amb una generació 100% procedent de les energies renovables.

Amb esta concentració, la plataforma Tanquem Cofrents continua amb la seua intensa campanya contra el Magatzem Temporal Individualitzat (MTI) de residus nuclears que Iberdrola vol construir a Cofrents i que suposaria, de facto, el pas previ per a perllongar el funcionament d’esta obsoleta central nuclear fins als 60 anys. Concretament fins a 2044.

En coordinació amb grups i plataformes d’Espanya i Portugal, Tanquem Cofrents continuarà treballant a través del MIA ( Moviment Ibèric Antinuclear) per a aturar el MTI i aconseguir el tancament de la nuclear valenciana. Tant per a la plataforma com per al MIA, els pròxims anys van a resultar crucials per a determinar si Cofrentes i la resta de nuclears espanyoles tanquen o prolonguen el seu funcionament més allà dels 40 anys. I, fins i tot, si el Govern del PP i l’oligopoli elèctric s’ix amb la seua, de forma indefinida.

Per a evitar-ho, des de la plataforma Tanquem Cofrents treballarem intensament amb l’objectiu de tindre en pocs anys un sistema elèctric desnuclearitzat, en la línia de la transició energètica que estan portant a terme països com Alemanya, Bèlgica o Taiwan. Este treball antinuclear es realitzarà tant a nivell de mobilitzacions ciutadanes com a través de les institucions i tindrà un dels seus moments àlgids el pròxim 10 de juny, quan el MIA ha convocat una manifestació a Madrid que comptarà amb la participació, entre altres, de Tanquem Cofrents.

A més a més d’esta manifestació, la plataforma té previstos diversos actes durant maig i juny a la ciutat de València i poblacions del seu entorn, com per exemple la xerrada “El necessari tancament de les centrals nuclears“, que es celebrarà a La Nau de la Universitat de València el pròxim 6 de juny. Finalment, destacar que Tanquem Cofrents continuarà presentant la moció pel tancament de la central nuclear valenciana en ajuntaments. Fins al moment, la moció compta ja amb el recolzament d’una vintena de municipis i també de Les Corts Valencianes. Nuclear? No, gràcies!!!

La plataforma plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Plataforma A Contrapèl, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

http://www.accioecologista-agro.org/spip.php?article5712