viernes, 27 de octubre de 2017

Cinc anys després, judici contra un sindicalista de CGT amb petició de tres anys de presó per penjar en Facebook una foto de policies secrets

Víctor Tormo, militant de CGT a Castelló, s’enfronta a tres anys de presó i més de 16.000 euros d’indemnització per publicar en el seu Facebook una foto de policies secrets. El judici està previst per al 4 de desembre de 2017, cinc anys després de que es produïren els fets. El delicte del que se li acusa consisteix en “revelació de secrets” i la causa ha tirat endavant per l’acusació particular de vuit policies nacionals. El cas posa en evidència, una vegada més, l’existència de llistes negres d’activistes socials i la deriva autoritària i repressiva d’un Estat dedicat a reprimir la contestació social

Al setembre de 2012, Víctor Tormo va participar en un piquet en la Universitat Jaume I (UJI), contra les retallades en educació, aprofitant la presència d’Alberto Fabra, President de la Generalitat Valenciana. La protesta estudiantil es va saldar amb la retenció i detenció de més de vint persones. En resposta a aquesta actuació policial desmesurada es va convocar, pel Consell de l’Estudiantat de la UJI, una manifestació antirepressiva l’endemà. La manifestació va transcórrer sense incidents i de forma pacífica.

Una vegada finalitzada la manifestació, i mentre la majoria dels manifestants que havien participat en la mateixa es trobaven en les terrasses de la plaça de la Muralla Liberal de Castelló, un grup de policies nacionals de paisà, i sense identificar-se en cap moment com a policies, van realitzar identificacions de forma massiva i indiscriminada. Víctor Tormo, considerant que es tractava d’una actuació policial antirreglamentària, els va requerir perquè s’identificaren.

Davant la negativa dels agents, i amb l’única fi de denunciar una actuació que entenia era arbitrària i d’abús de poder, Víctor va pujar una foto al facebook en la qual informava que individus amb pinta de policia secreta estaven intimidant a joves en les terrasses com a mitjà de fer callar les protestes ciutadanes.

Transcorreguda una setmana, Víctor Tormo, va ser detingut i acusat d’un presumpte delicte de revelació de secrets.

Malgrat que en l’any 2014 la Fiscalia va sol·licitar l’arxiu de la causa en considerar que no existeix delicte i que ser policia no és un secret, l’acusació particular de vuit policies nacionals, personats en la causa com “perjudicats” van recórrer l’arxiu i demanen 3 anys de presó i més de 16.000 euros d’indemnització.

Finalment, el cas va tirar endavant i s’ha fixat el 4 de desembre de 2017 com a data per a la celebració del judici.

El sindicalista encausat assenyala que “es tracta d’un judici polític, a instàncies del subdelegat del Govern i del Cap de la Policia”, ja que les seues dades apareixen en arxius policials com a participant en manifestacions i actes d’esquerra, i així consta en l’atestat policial, la qual cosa demostra que subdelegació de Govern va ordenar fitxers policials amb dades de manifestants. La finalitat: reprimir els moviments socials i de protesta, expandir la por per a què els carrers no es menegen.

Gabinet de Premsa CGT País Valencià