jueves, 11 de enero de 2018

Nova avaria a la central nuclear de Cofrents

Exigim el seu tancament per a salvaguardar la seguretat de les persones i el medi ambient

Des del passat 5 de gener, la central nuclear de Cofrents es troba de nou aturada. Esta parada no programada es perllongarà durant una setmana i, segons ha informat la direcció de la central, és per a realitzar tasques de manteniment en els accionaments hidràulics de les barres de control del reactor. Cofrents va reiniciar la seua activitat el passat 6 de desembre, després de romandre aturada 75 dies consecutius per una parada programada que es va encadenar amb l’avaria d’una vàlvula. Des de la plataforma Tanquem Cofrents considerem que esta nova parada resulta incomprensible, ja que la central portava menys d’un mes en funcionament, motiu pel qual exigim el seu tancament definitiu ja.
 
Segons Iberdrola, titular de la nuclear de Cofrents, en l’última parada programada per a manteniment i recàrrega de combustible de la central van participar 1.100 treballadors addicionals i es van realitzar més d’11.000 treballs planificats. Per este motiu resulta molt sospitós que, només un mes després de tornar a posar-se en funcionament, la central haja hagut d’aturar-se per a tasques de manteniment.

Més encara, si tenim en compte que la parada programada de setembre es va perllongar fins al 6 de desembre per l’avaria d’una vàlvula de l’aigua d’alimentació de l’atuell del reactor. Esta avaria es va detectar abans de l’aturada programada. Però, no se li va donar importància ni el tractament adequat durant el període de treballs de manteniment. El resultat va ser una fallida posada en marxa de la central nuclear, que finalment va estar fora de funcionament 75 dies consecutius.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents considerem que l’única explicació possible per a l’actual parada no programada és que, com ja va ocórrer amb la ruptura de la vàlvula, haja pesat més la urgència per a posar en marxa la central que la seguretat de les persones i el medi ambient. De nou, Iberdrola prioritza el seu benefici econòmic a curt termini en lloc de salvaguardar la nostra seguretat.

L’avaria actual afecta al sistema principal de control del funcionament d’una central nuclear: els accionaments hidràulics de les barres de control del reactor. Salvant les distàncies, estos accionaments juguen el mateix paper que els frens d’un vehicle. Les barres de control, que pesen més d’un tona, absorbixen el flux de neutrons i paren així la reacció en cadena entre els àtoms d’urani que es fissionen quan un reactor esta produint electricitat.

Paga la pena destacar que les barres d’urani de Cofrents són introduïdes des de baix per mitjà d’uns dispositius hidràulics amb un disseny obsolet, ja que els models més moderns ho fan des de dalt. El motiu? Doncs, que puguen ser baixades pel seu propi pes en cas d’emergència o de falta d’alimentació elèctrica.

També paga la pena recordar que esta no és la primera vegada que la central nuclear valenciana té problemes amb els elevadors hidràulics. En 2007, Cofrents hagué de substituir tots els seus accionaments hidràulics per un problema de corrosió salina, que es va classificar com d’origen desconegut i del qual mai no es va donar complida explicació pública. De tots els reactors nuclears del món, només el de Cofrents ha patit este tipus d’incidència que, per descomptat, no estava contemplat com a possible en el seu disseny.

Des de la plataforma Tanquem Cofrents exigim una explicació pública i completa de les circumstàncies d’esta nova avaria. A més a més, considerem que esta reiteració en les incidències que patix la central i la seua gestió a deshora posa de manifest la falta d’una cultura de seguretat mínimament adequada per part dels gestors d’una instal·lació tan perillosa com és una nuclear.

Així mateix, denunciem que esta acumulació d’avaries, problemes i incidents demostra que les instal·lacions de Cofrents estan envellides i deteriorades. Per este motiu, pretendre allargar la seua vida després de 2021, quan expira el seu permís de funcionament, és una irresponsabilitat. Per la seguretat de les persones i el medi ambient, exigim el seu tancament definitiu ja.

La plataforma Tanquem Cofrents està formada per Acció Ecologista-Agró, Ecologistas en Acción, Greenpeace, Plataforma Per Un Nou Model Energètic, Salvemos Mijares, Marfull, Xúquer Viu, La Ribera en Bici, Espai Alternatiu, Intersindical Valenciana, CGT, PAH-València, Associació de Damnificats per l’Incendi de l’Alcalatén (ADIA) i el Moviment Ibèric Antinuclear (MIA).

Tanquem Cofrents